farm-1

Päivä luomutilalla

 

Luomutilalla tarkoitetaan tilaa, jonka tuotteet kuten lihaa, maitoa, kasveja, tuotetaan luonnonmukaisesti. Elintarvikkeet, eläimet ja kasvit ovat saaneet omat luonnonmukaiset viljelyvaatimuksensa ja ohjeistuksensa Eviralta, josta ne voi tarvittaessa tarkastaa. Luomutuotteita on myös monia muita ja Evira tarjoaa niillekin omat ohjeistuksensa. Mutta millaista olisi viettää päivä luomutilalla? Joillakin tällaisilla tiloilla voi päästä vierailemaan ja katsomaan, mitä luonnonmukaisen maatilan elämään kuuluukaan. Olemme kuitenkin jo keränneet muutamia asioita, joita luomutilalla varmasti tehdään ja nähdään.

Mitä luomutilalta vaaditaan

Ennen kuin sukellamme luomutilan päivään, on hyvä selvittää, millaisia vaatimuksia luomutiloilla on. Luomutuotteet tunnistaa kaupassa luomumerkeistä, sekä valitettavasti usein myös hiukan niin sanottuja tavallisempia tuotteita korkeammista hinnoista. Luomutiloilla luonnollinen tuotanto tulee ottaa huomioon ja sen on oltava ekologisesti kestävää.

Euroopan unioni määrittelee luonnonmukaisen tuotannon niin, että se ottaa ympäristölle parhaat käytännöt huomioon, tähtää luonnonvarojen säästämiseen sekä biologiseen monimuotoisuuteen sekä eläinten hyvinvointiin. Luonnonmukaisessa viljelyssä noudatetaan tiettyjä standardeja, jotta voidaan tuottaa luomua sellaisille asiakkaille, jotka sitä mielellään kuluttavat.

Luomutilan päivä

Luomutilat, kuten muutkin maatilat heräilevät uuteen päivään hyvinkin aikaisin. Jos tilalta löytyy eläimiä, on niiden hoitaminen usein aloitettava jo auringon ensisäteiden vasta kivutessa horisontista ylöspäin. Aamu laitetaan siis käyntiin tohinalla, mutta näin jatkuu myös pitkälle iltapäivään. Esimerkiksi viljaa viljelevät luomutilalliset joutuvat tekemään pitkääkin päivää sadonkorjuun aikaan, mutta talvella taas saattaa olla hiljaisempaa.

Luomutilalla päivä kuluu nopeasti, kun tekemistä riittää. Karja on hoidettava tai vilja istutettava tai puitava. Ja onhan tilalla tavallisen maatilan tapaan myös monenlaisia muita askareita, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi! Luomutilalla on pidettävä huolta siitä, että kaikki tällaisille tiloille asetetut vaatimukset täyttyvät ja että esimerkiksi eläimille syötetään tietynlaista ruokaa tai viljalle tai muulle kasvituotteelle ei anneta mitään sellaisia lannoitteita tai torjunta-aineita, jotka voivat vaarantaa niiden luonnonmukaisuuden. Siispä, luovuuttakin saatetaan luomutilalla tarvita.

Luomuelintarvikkeiden tuottaminen

Jos luomutila tuottaa elintarvikkeita, on sen tehtävä luomusuunnitelma, jota sitten noudatetaan elintarvikkeiden valmistuksessa. Kyseistä suunnitelmaa tulee myös päivittää aina tarpeen mukaan. Luomusuunnitelmassa kuvataan se, kuinka elintarvikkeita tuotetaan ja mitkä ovat tuotannon kriittiset pisteet erityisesti luonnonmukaisuuden kannalta. Myös näiden kriittisten pisteiden valvonta ja sen ohjeet on merkittävä suunnitelmaan ja näitä kriittisiä pisteitä tulisi myös valvoa.

Ja mitä nämä kriittiset pisteet sitten ovat? Ne ovat sellaisia kohtia, joissa luomutuotteeseen voi sekoittua tavanomaista tuotetta tai vaikkapa sellaisia tilanteita, joissa tavanomainen tuote saatetaan virheellisesti päästä merkkaamaan luomutuotteeksi.

Fyysistä työtä ja paperihommia

Kuten niin sanotusti tavallisella maatilallakin, on myös luomutilalla ainakin kahdenlaisia töitä. Voisimme jakaa nämä raa’asti paperihommiin sekä fyysisiin töihin. Fyysisiin töihin kuuluvat niin tilan kunnossapito, eläinten ja/tai viljelysmaiden hoito, koneiden ja laitteiden huolto sekä muu siivoaminen ja korjaaminen. Tähän lasketaan periaatteessa kaikki lumitöistä karjaeläinten pesemiseen. Paperihommia puolestaan ovat esimerkiksi veroilmoitusten täyttäminen, tukihakemusten täyttäminen sekä tietysti luomusuunnitelmien tekeminen sekä monenlainen omavalvonta.

Luomutilalla on paljon tehtävää ja päivät voivat kulua töissä aamusta iltaan. Jatkuvasti on toteutettava luonnonmukaisia tapoja kaikessa, mitä tilalla tehdään ja usein myös jonkinlainen dokumentointi olisi tehtävä. Päivät luomutilalla ovat siis keskenään hyvinkin erilaisia, eivätkä kaikki tilatkaan ole samanlaisia. Se on kuitenkin varmaa, että jokainen päivä luomutilalla vie maatamme ja pikkuhiljaa myös maailmaa kohti luonnonmukaisempaa tulevaisuutta.

Call Now